A A A
pl | en
2023/24 studia stacjonarne pierwszego stopnia (inż.) Wydział Rolnictwa i Biotechnologii

projektowanie żywności niskoprzetworzonej

Przedmiot Liczba godzin Punkty ECTS Forma weryfikacji
Języki obce do wyboru
Lektorat: 30
2 Zaliczenie na ocenę
G JO
Technologie informacyjne
Ćwiczenia laboratoryjne: 15
1 Zaliczenie na ocenę
O A
Ekonomia
Wykład: 15
1 Zaliczenie na ocenę
O HS
Wychowanie fizyczne
Ćwiczenia audytoryjne: 30
- Zaliczenie na ocenę
O A
Chemia
Wykład: 30
Ćwiczenia laboratoryjne: 30
5 Egzamin
Zaliczenie na ocenę
O B
Mikrobiologia
Wykład: 30
Ćwiczenia laboratoryjne: 30
5 Egzamin
Zaliczenie na ocenę
O B
Podstawy projektowania opakowań
Wykład: 15
Ćwiczenia laboratoryjne: 10
Ćwiczenia projektowe: 5
3 Zaliczenie na ocenę
Zaliczenie na ocenę
Zaliczenie na ocenę
O C
Podstawy produkcji zwierzęcej
Wykład: 10
Ćwiczenia laboratoryjne: 30
3 Egzamin
Zaliczenie na ocenę
O C
Postęp biologiczny w produkcji roślinnej
Wykład: 20
Ćwiczenia audytoryjne: 10
3 Zaliczenie na ocenę
Zaliczenie na ocenę
O C
Żywienie człowieka z elementami bromatologii
Wykład: 30
Ćwiczenia laboratoryjne: 30
5 Egzamin
Zaliczenie na ocenę
O C
Przedmioty do wyboru M2
Wykład: 24
Ćwiczenia audytoryjne: 6
2 Zaliczenie na ocenę
Zaliczenie na ocenę
G D

Przedmiot Liczba godzin Punkty ECTS Forma weryfikacji
Języki obce do wyboru
Lektorat: 30
2 Zaliczenie na ocenę
G JO
Wychowanie fizyczne
Ćwiczenia audytoryjne: 30
- Zaliczenie na ocenę
O A
Podstawy rozwoju zrównoważonego
Wykład: 30
2 Zaliczenie na ocenę
O HS
Biochemia
Wykład: 15
Ćwiczenia laboratoryjne: 45
5 Egzamin
Zaliczenie na ocenę
O B
Botanika
Wykład: 30
Ćwiczenia laboratoryjne: 26
Ćwiczenia terenowe: 4
5 Egzamin
Zaliczenie na ocenę
Zaliczenie
O B
Propedeutyka produkcji roślinnej
Wykład: 30
Ćwiczenia laboratoryjne: 20
4 Zaliczenie na ocenę
Zaliczenie na ocenę
O C
Postęp hodowlany w produkcji zwierzęcej
Wykład: 15
Ćwiczenia laboratoryjne: 15
3 Zaliczenie na ocenę
Zaliczenie na ocenę
O C
Podstawowe procesy w produkcji żywności
Wykład: 30
Ćwiczenia laboratoryjne: 30
5 Egzamin
Zaliczenie na ocenę
O C
Przedmioty do wyboru M6
Wykład: 15
Ćwiczenia laboratoryjne: 27
Ćwiczenia terenowe: 8
4 Zaliczenie na ocenę
Zaliczenie na ocenę
Zaliczenie
G D

Przedmiot Liczba godzin Punkty ECTS Forma weryfikacji
Języki obce do wyboru
Lektorat: 30
2 Zaliczenie na ocenę
G JO
Towaroznawstwo produktów pochodzenia zwierzęcego
Wykład: 30
Ćwiczenia laboratoryjne: 30
5 Egzamin
Zaliczenie na ocenę
O C
Pozyskiwanie i właściwości roślin strączkowych i oleistych
Wykład: 20
Ćwiczenia laboratoryjne: 15
3 Zaliczenie na ocenę
Zaliczenie na ocenę
O C
Nowoczesne metody produkcji warzyw i owoców
Wykład: 15
Ćwiczenia laboratoryjne: 39
Ćwiczenia terenowe: 6
5 Egzamin
Zaliczenie na ocenę
Zaliczenie
O C
Znakowanie żywności i certyfikacja
Wykład: 15
Ćwiczenia laboratoryjne: 30
4 Zaliczenie na ocenę
Zaliczenie na ocenę
O C
Przedmioty do wyboru M14
Wykład: 20
1 Zaliczenie na ocenę
G D
Przedmioty do wyboru M16
Wykład: 30
Ćwiczenia laboratoryjne: 30
5 Egzamin
Zaliczenie na ocenę
G D
Przedmioty do wyboru M19
Wykład: 30
Ćwiczenia laboratoryjne: 30
5 Egzamin
Zaliczenie na ocenę
G D

praktyka zawodowa w sem. IV. W wymiarze 4 tygodnie / 4 pkt ECTS
Przedmiot Liczba godzin Punkty ECTS Forma weryfikacji
Języki obce do wyboru
Lektorat: 30
2 Zaliczenie na ocenę
G JO
Pozyskiwanie i właściwości surowców skrobiowych i słodzących
Wykład: 30
Ćwiczenia laboratoryjne: 15
4 Egzamin
Zaliczenie na ocenę
O C
Pozyskiwanie i właściwości ziół
Wykład: 30
Ćwiczenia laboratoryjne: 15
4 Egzamin
Zaliczenie na ocenę
O C
Prawne uwarunkowania żywności i produktów z pogranicza
Wykład: 30
2 Zaliczenie na ocenę
O C
Metody oceny jakości surowców spożywczych
Wykład: 15
Ćwiczenia laboratoryjne: 30
4 Egzamin
Zaliczenie na ocenę
O C
Praktyka zawodowa
Praktyka zawodowa: 0
4 Zaliczenie na ocenę
O C
Przedmioty do wyboru M3
Wykład: 10
Ćwiczenia audytoryjne: 10
1 Zaliczenie na ocenę
Zaliczenie na ocenę
G D
Przedmioty do wyboru M9
Wykład: 15
Ćwiczenia laboratoryjne: 30
4 Zaliczenie na ocenę
Zaliczenie na ocenę
G D
Przedmioty do wyboru M17
Wykład: 30
Ćwiczenia laboratoryjne: 30
5 Zaliczenie na ocenę
Zaliczenie na ocenę
G D

Przedmiot Liczba godzin Punkty ECTS Forma weryfikacji
Wzornictwo w opakowalnictwie żywności
Wykład: 20
Ćwiczenia laboratoryjne: 30
Ćwiczenia projektowe: 10
5 Egzamin
Zaliczenie na ocenę
Zaliczenie na ocenę
O C
Zero waste w produkcji roślinnej
Wykład: 15
Ćwiczenia laboratoryjne: 20
Ćwiczenia projektowe: 5
3 Egzamin
Zaliczenie na ocenę
Zaliczenie na ocenę
O C
Krótkie łańcuchy dostaw żywności
Wykład: 15
Ćwiczenia audytoryjne: 10
Ćwiczenia projektowe: 5
3 Egzamin
Zaliczenie na ocenę
Zaliczenie na ocenę
O C
Techniki molekularne w badaniach żywności
Wykład: 25
Ćwiczenia laboratoryjne: 25
4 Egzamin
Zaliczenie na ocenę
O C
Entomofagia
Wykład: 15
Ćwiczenia laboratoryjne: 10
2 Zaliczenie na ocenę
Zaliczenie na ocenę
O C
Przedmioty do wyboru M10
Wykład: 30
Ćwiczenia laboratoryjne: 9
Ćwiczenia projektowe: 6
4 Egzamin
Zaliczenie na ocenę
Zaliczenie na ocenę
G D
Przedmioty do wyboru M15
Wykład: 30
Ćwiczenia laboratoryjne: 30
5 Egzamin
Zaliczenie na ocenę
G D
Przedmioty do wyboru M18
Wykład: 15
Ćwiczenia laboratoryjne: 30
4 Zaliczenie na ocenę
Zaliczenie na ocenę
G D

Przedmiot Liczba godzin Punkty ECTS Forma weryfikacji
Przedmioty humanistyczno-społeczne do wyboru
Wykład: 15
1 Zaliczenie na ocenę
G HS
Żywność genetycznie modyfikowana
Wykład: 15
Ćwiczenia laboratoryjne: 30
4 Zaliczenie na ocenę
Zaliczenie na ocenę
O C
Systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności
Wykład: 30
Ćwiczenia laboratoryjne: 30
5 Egzamin
Zaliczenie na ocenę
O C
Przedmioty do wyboru M1
Wykład: 15
Ćwiczenia laboratoryjne: 15
2 Zaliczenie na ocenę
Zaliczenie na ocenę
G D
Przedmioty do wyboru M4
Wykład: 15
Ćwiczenia laboratoryjne: 30
4 Zaliczenie na ocenę
Zaliczenie na ocenę
G D
Przedmioty do wyboru M8
Wykład: 15
Ćwiczenia laboratoryjne: 30
4 Zaliczenie na ocenę
Zaliczenie na ocenę
G D
Przedmioty do wyboru M11
Wykład: 15
Ćwiczenia laboratoryjne: 30
4 Egzamin
Zaliczenie na ocenę
G D
Przedmioty do wyboru M12
Wykład: 20
Ćwiczenia laboratoryjne: 15
3 Egzamin
Zaliczenie na ocenę
G D
Seminarium dyplomowe
Seminarium: 30
3 Zaliczenie na ocenę
O D

Przedmiot Liczba godzin Punkty ECTS Forma weryfikacji
Przedmioty humanistyczno-społeczne do wyboru
Wykład: 15
1 Zaliczenie na ocenę
G HS
Ochrona własności intelektualnej
Wykład: 15
1 Zaliczenie na ocenę
O HS
Podstawy przedsiębiorczości
Wykład: 15
1 Zaliczenie na ocenę
O HS
Komunikacja interpersonalna i negocjacje w biznesie
Wykład: 20
Ćwiczenia laboratoryjne: 20
3 Zaliczenie na ocenę
Zaliczenie na ocenę
O HS
Przygotowanie i złożenie pracy dyplomowej oraz przygotowanie do egzaminu dyplomowego
Praca dyplomowa: 0
15 Zaliczenie
O C
Przedmioty do wyboru M5
Wykład: 10
Ćwiczenia laboratoryjne: 10
1 Zaliczenie na ocenę
Zaliczenie na ocenę
G D
Przedmioty do wyboru M7
Wykład: 15
Ćwiczenia audytoryjne: 15
Ćwiczenia projektowe: 10
3 Zaliczenie na ocenę
Zaliczenie na ocenę
Zaliczenie na ocenę
G D
Przedmioty do wyboru M13
Wykład: 20
Ćwiczenia audytoryjne: 10
2 Zaliczenie na ocenę
Zaliczenie na ocenę
G D
Seminarium dyplomowe
Seminarium: 30
3 Zaliczenie na ocenę
O D