analityka chemiczna i spożywcza
Studentów I roku obowiązuje uczestnictwo we wszystkich formach zajęć. Przedmiot do wyboru: Studenci wybierają jedną z kilku form proponowanych przez SWFiS. Język obcy do wyboru spośród: języka angielskiego, języka niemieckiego, języka rosyjskiego. Studentów obowiązuje zaliczenie na ocenę wszystkich przedmiotów i praktyki oraz zdanie wszystkich egzaminów przewidzianych planem studiów
Przedmiot | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma weryfikacji | ||
---|---|---|---|---|---|
Sztuka studiowania
|
Wykład:
15 |
1 |
Zaliczenie na ocenę |
O | HS |
Ergonomia, bezpieczeństwo i higiena pracy
|
Wykład:
15 |
2 |
Zaliczenie na ocenę |
O | HS |
Wychowanie fizyczne
|
Ćwiczenia audytoryjne:
30 |
- |
Zaliczenie na ocenę |
O | A |
Języki obce do wyboru
|
Lektorat:
60 |
4 |
Zaliczenie na ocenę |
G | JO |
Informacja naukowo-techniczna
|
Wykład:
5 Ćwiczenia audytoryjne: 5 |
1 |
Zaliczenie na ocenę Zaliczenie na ocenę |
O | A |
Matematyka
|
Wykład:
30 Ćwiczenia audytoryjne: 30 |
5 |
Egzamin Zaliczenie na ocenę |
O | B |
Fizyka
|
Wykład:
30 Ćwiczenia laboratoryjne: 30 |
6 |
Egzamin Zaliczenie na ocenę |
O | B |
Podstawy chemii ogólnej i nieorganicznej
|
Wykład:
30 Ćwiczenia audytoryjne: 15 Ćwiczenia laboratoryjne: 30 |
8 |
Egzamin Zaliczenie na ocenę Zaliczenie na ocenę |
O | B |
Rysunek techniczny podstawy
|
Ćwiczenia projektowe:
30 |
3 |
Zaliczenie na ocenę |
O | B |
Suma | 355 | 30 |
Studentów I roku obowiązuje uczestnictwo we wszystkich formach zajęć. Przedmiot do wyboru: Studenci wybierają jedną z kilku form proponowanych przez SWFiS. Język obcy do wyboru spośród: języka angielskiego, języka niemieckiego, języka rosyjskiego. Przedmiot humanistyczno-społeczno-prawny do wyboru spośród: 1. Socjologia. 2. Współczesne stosunki międzynarodowe 3. Etyka. Sudentów obowiązuje zaliczenie 4 tygodniowej praktyki zawodowej do zakończenia VI semestru, (poz. planu: C.16, 4 pkt.ECTS)
Przedmiot | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma weryfikacji | ||
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot humanistyczno-ekonomiczno-społeczno-prawny
|
Wykład:
15 |
1 |
Zaliczenie na ocenę |
G | HS |
Wychowanie fizyczne
|
Ćwiczenia audytoryjne:
30 |
- |
Zaliczenie na ocenę |
O | A |
Języki obce do wyboru
|
Lektorat:
60 |
4 |
Zaliczenie na ocenę |
G | JO |
Ochrona własności intelektualnej
|
Wykład:
10 Ćwiczenia projektowe: 10 |
2 |
Zaliczenie na ocenę Zaliczenie na ocenę |
O | HS |
Komunikacja społeczna i praca zespołowa
|
Konwersatorium:
15 |
2 |
Zaliczenie na ocenę |
O | HS |
Ekologiczne i etyczne problemy ochrony środowiska
|
Wykład:
15 |
2 |
Zaliczenie na ocenę |
O | HS |
Podstawy przedsiębiorczości
|
Wykład:
15 Ćwiczenia audytoryjne: 15 |
3 |
Zaliczenie na ocenę Zaliczenie na ocenę |
O | HS |
Informatyka inżynierska
|
Ćwiczenia laboratoryjne:
30 |
3 |
Zaliczenie na ocenę |
O | A |
Statystyka
|
Wykład:
15 Ćwiczenia laboratoryjne: 15 |
3 |
Zaliczenie na ocenę Zaliczenie na ocenę |
O | B |
Ćwiczenia rachunkowe z chemii
|
Ćwiczenia audytoryjne:
15 |
1 |
Zaliczenie na ocenę |
O | B |
Chemia organiczna - podstawy
|
Wykład:
30 Ćwiczenia laboratoryjne: 30 |
6 |
Egzamin Zaliczenie na ocenę |
O | B |
Dobre praktyki laboratoryjne
|
Wykład:
15 Ćwiczenia laboratoryjne: 15 |
3 |
Zaliczenie na ocenę Zaliczenie na ocenę |
O | B |
Suma | 350 | 30 |
Studentów II roku i lat wyższych obowiązuje uczestnictwo we wszystkich zajęciach typu: ćw.audytoryjne, laboratoryjne, projektowe i seminaria.
Przedmiot | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma weryfikacji | ||
---|---|---|---|---|---|
Ćwiczenia rachunkowe z chemii organicznej
|
Ćwiczenia audytoryjne:
15 |
1 |
Zaliczenie na ocenę |
O | B |
Chemia fizyczna
|
Wykład:
30 Ćwiczenia audytoryjne: 15 Ćwiczenia laboratoryjne: 45 |
8 |
Egzamin Zaliczenie na ocenę Zaliczenie na ocenę |
O | B |
Chemia analityczna
|
Wykład:
15 Ćwiczenia audytoryjne: 15 |
3 |
Egzamin Zaliczenie na ocenę |
O | B |
Podstawy technologii chemicznej
|
Wykład:
45 Ćwiczenia laboratoryjne: 30 |
7 |
Egzamin Zaliczenie na ocenę |
O | B |
Komputerowo wspomagane metody w analityce
|
Wykład:
15 Ćwiczenia projektowe: 15 |
3 |
Zaliczenie na ocenę Zaliczenie na ocenę |
O | B |
Pobieranie i przygotowywanie próbek do analiz
|
Wykład:
15 Ćwiczenia laboratoryjne: 30 |
4 |
Zaliczenie na ocenę Zaliczenie na ocenę |
O | C |
Jakościowa analiza chemiczna
|
Ćwiczenia laboratoryjne:
60 |
4 |
Zaliczenie na ocenę |
O | C |
Suma | 345 | 30 |
…
Przedmiot | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma weryfikacji | ||
---|---|---|---|---|---|
Materiałoznawstwo chemiczne i korozja
|
Wykład:
30 Ćwiczenia laboratoryjne: 15 |
4 |
Egzamin Zaliczenie na ocenę |
O | B |
Inżynieria chemiczna i procesowa
|
Wykład:
30 Ćwiczenia laboratoryjne: 15 |
6 |
Egzamin Zaliczenie na ocenę |
O | B |
Ilościowa chemia analityczna
|
Wykład:
15 Ćwiczenia laboratoryjne: 60 |
5 |
Zaliczenie na ocenę Zaliczenie na ocenę |
O | C |
Analiza instrumentalna
|
Wykład:
30 Ćwiczenia laboratoryjne: 30 |
5 |
Egzamin Zaliczenie na ocenę |
O | C |
Organizacja laboratorium i kontrola jakości wyników analitycznych
|
Wykład:
30 Ćwiczenia audytoryjne: 15 |
4 |
Zaliczenie na ocenę Zaliczenie na ocenę |
O | C |
Metody oznaczania związków nieorganicznych
|
Wykład:
15 Ćwiczenia laboratoryjne: 15 |
3 |
Egzamin Zaliczenie na ocenę |
O | C |
Metody enzymatyczne w analityce spożywczej i chemicznej
|
Wykład:
20 Ćwiczenia laboratoryjne: 10 |
3 |
Zaliczenie na ocenę Zaliczenie na ocenę |
O | C |
Suma | 330 | 30 |
Od semestru V rozdział na specjalności 1. Analityka środowiska 2. Analityka żywności
Przedmiot | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma weryfikacji | ||
---|---|---|---|---|---|
Nowoczesne techniki analityczne
|
Wykład:
15 Ćwiczenia laboratoryjne: 30 |
4 |
Zaliczenie na ocenę Zaliczenie na ocenę |
O | C |
Metody oznaczania związków organicznych
|
Wykład:
20 Ćwiczenia laboratoryjne: 30 |
5 |
Egzamin Zaliczenie na ocenę |
O | C |
Metody chromatograficzne
|
Wykład:
30 Ćwiczenia laboratoryjne: 15 |
4 |
Zaliczenie na ocenę Zaliczenie na ocenę |
O | C |
Suma | 140 | 13 |
Specjalność: analityka środowiska
|
Specjalność: analityka żywności
|
Moduły do wyboru D.1.7, D.2.8. Studenci dokonują wyboru jednego z dwóch modułów D.1.7 AŚ), D.2.8 (AŻ) w łącznym wymiarze 180 h, 20 pkt. ECTS, w semestrze VI i VII
Przedmiot | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma weryfikacji | ||
---|---|---|---|---|---|
Angielska terminologia techniczna
|
Ćwiczenia laboratoryjne:
30 |
3 |
Zaliczenie na ocenę |
O | A |
Spektroskopowe metody identyfikacji i oznaczania związków organicznych
|
Wykład:
15 Ćwiczenia laboratoryjne: 15 |
2 |
Zaliczenie na ocenę Zaliczenie na ocenę |
O | C |
Współczesne problemy analizy żywności
|
Wykład:
30 |
2 |
Zaliczenie na ocenę |
O | C |
Oznaczanie metali ciężkich
|
Wykład:
15 Ćwiczenia laboratoryjne: 30 |
3 |
Zaliczenie na ocenę Zaliczenie na ocenę |
O | C |
Zastosowanie spektrometrii mas w analityce
|
Wykład:
30 |
2 |
Egzamin |
O | C |
Praktyka zawodowa
|
Praktyka zawodowa:
0 |
4 |
Zaliczenie na ocenę |
OF | C |
Suma | 165 | 16 |
Specjalność: analityka środowiska
|
Specjalność: analityka żywności
|
Studentów obowiązuje przedstawienie i obrona pracy inżynierskiej na egzaminie dyplomowym. Praca powinna zawierać część doświadczalną (15 pkt. ECTS, poz. planu C.17). Semestr VII trwa 10 tygodni
Przedmiot | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma weryfikacji | ||
---|---|---|---|---|---|
Seminarium dyplomowe
|
Seminarium:
30 |
5 |
Zaliczenie na ocenę |
OF | C |
Przygotowanie i złożenie pracy dyplomowej oraz przygotowanie do egzaminu dyplomowego
|
Praca dyplomowa:
105 |
15 |
Zaliczenie |
OF | C |
Suma | 135 | 20 |
Specjalność: analityka środowiska
|
Specjalność: analityka żywności
|