A A A
pl | en
2023/24 studia stacjonarne pierwszego stopnia (inż.) Wydział Technologii i Inżynierii Chemicznej

analityka chemiczna i spożywcza

Studentów I roku obowiązuje uczestnictwo we wszystkich formach zajęć. Przedmiot do wyboru: Studenci wybierają jedną z kilku form proponowanych przez SWFiS. Język obcy do wyboru spośród: języka angielskiego, języka niemieckiego, języka rosyjskiego. Studentów obowiązuje zaliczenie na ocenę wszystkich przedmiotów i praktyki oraz zdanie wszystkich egzaminów przewidzianych planem studiów
Przedmiot Liczba godzin Punkty ECTS Forma weryfikacji
Sztuka studiowania
Wykład: 15
1 Zaliczenie na ocenę
O HS
Ergonomia, bezpieczeństwo i higiena pracy
Wykład: 15
2 Zaliczenie na ocenę
O HS
Wychowanie fizyczne
Ćwiczenia audytoryjne: 30
- Zaliczenie na ocenę
O A
Języki obce do wyboru
Lektorat: 60
4 Zaliczenie na ocenę
G JO
Informacja naukowo-techniczna
Wykład: 5
Ćwiczenia audytoryjne: 5
1 Zaliczenie na ocenę
Zaliczenie na ocenę
O A
Matematyka
Wykład: 30
Ćwiczenia audytoryjne: 30
5 Egzamin
Zaliczenie na ocenę
O B
Fizyka
Wykład: 30
Ćwiczenia laboratoryjne: 30
6 Egzamin
Zaliczenie na ocenę
O B
Podstawy chemii ogólnej i nieorganicznej
Wykład: 30
Ćwiczenia audytoryjne: 15
Ćwiczenia laboratoryjne: 30
8 Egzamin
Zaliczenie na ocenę
Zaliczenie na ocenę
O B
Rysunek techniczny podstawy
Ćwiczenia projektowe: 30
3 Zaliczenie na ocenę
O B

Studentów I roku obowiązuje uczestnictwo we wszystkich formach zajęć. Przedmiot do wyboru: Studenci wybierają jedną z kilku form proponowanych przez SWFiS. Język obcy do wyboru spośród: języka angielskiego, języka niemieckiego, języka rosyjskiego. Przedmiot humanistyczno-społeczno-prawny do wyboru spośród: 1. Socjologia. 2. Współczesne stosunki międzynarodowe 3. Etyka. Sudentów obowiązuje zaliczenie 4 tygodniowej praktyki zawodowej do zakończenia VI semestru, (poz. planu: C.16, 4 pkt.ECTS)
Przedmiot Liczba godzin Punkty ECTS Forma weryfikacji
Przedmiot humanistyczno-ekonomiczno-społeczno-prawny
Wykład: 15
1 Zaliczenie na ocenę
G HS
Wychowanie fizyczne
Ćwiczenia audytoryjne: 30
- Zaliczenie na ocenę
O A
Języki obce do wyboru
Lektorat: 60
4 Zaliczenie na ocenę
G JO
Ochrona własności intelektualnej
Wykład: 10
Ćwiczenia projektowe: 10
2 Zaliczenie na ocenę
Zaliczenie na ocenę
O HS
Komunikacja społeczna i praca zespołowa
Konwersatorium: 15
2 Zaliczenie na ocenę
O HS
Ekologiczne i etyczne problemy ochrony środowiska
Wykład: 15
2 Zaliczenie na ocenę
O HS
Podstawy przedsiębiorczości
Wykład: 15
Ćwiczenia audytoryjne: 15
3 Zaliczenie na ocenę
Zaliczenie na ocenę
O HS
Informatyka inżynierska
Ćwiczenia laboratoryjne: 30
3 Zaliczenie na ocenę
O A
Statystyka
Wykład: 15
Ćwiczenia laboratoryjne: 15
3 Zaliczenie na ocenę
Zaliczenie na ocenę
O B
Ćwiczenia rachunkowe z chemii
Ćwiczenia audytoryjne: 15
1 Zaliczenie na ocenę
O B
Chemia organiczna - podstawy
Wykład: 30
Ćwiczenia laboratoryjne: 30
6 Egzamin
Zaliczenie na ocenę
O B
Dobre praktyki laboratoryjne
Wykład: 15
Ćwiczenia laboratoryjne: 15
3 Zaliczenie na ocenę
Zaliczenie na ocenę
O B

Studentów II roku i lat wyższych obowiązuje uczestnictwo we wszystkich zajęciach typu: ćw.audytoryjne, laboratoryjne, projektowe i seminaria.
Przedmiot Liczba godzin Punkty ECTS Forma weryfikacji
Ćwiczenia rachunkowe z chemii organicznej
Ćwiczenia audytoryjne: 15
1 Zaliczenie na ocenę
O B
Chemia fizyczna
Wykład: 30
Ćwiczenia audytoryjne: 15
Ćwiczenia laboratoryjne: 45
8 Egzamin
Zaliczenie na ocenę
Zaliczenie na ocenę
O B
Chemia analityczna
Wykład: 15
Ćwiczenia audytoryjne: 15
3 Egzamin
Zaliczenie na ocenę
O B
Podstawy technologii chemicznej
Wykład: 45
Ćwiczenia laboratoryjne: 30
7 Egzamin
Zaliczenie na ocenę
O B
Komputerowo wspomagane metody w analityce
Wykład: 15
Ćwiczenia projektowe: 15
3 Zaliczenie na ocenę
Zaliczenie na ocenę
O B
Pobieranie i przygotowywanie próbek do analiz
Wykład: 15
Ćwiczenia laboratoryjne: 30
4 Zaliczenie na ocenę
Zaliczenie na ocenę
O C
Jakościowa analiza chemiczna
Ćwiczenia laboratoryjne: 60
4 Zaliczenie na ocenę
O C

Przedmiot Liczba godzin Punkty ECTS Forma weryfikacji
Materiałoznawstwo chemiczne i korozja
Wykład: 30
Ćwiczenia laboratoryjne: 15
4 Egzamin
Zaliczenie na ocenę
O B
Inżynieria chemiczna i procesowa
Wykład: 30
Ćwiczenia laboratoryjne: 15
6 Egzamin
Zaliczenie na ocenę
O B
Ilościowa chemia analityczna
Wykład: 15
Ćwiczenia laboratoryjne: 60
5 Zaliczenie na ocenę
Zaliczenie na ocenę
O C
Analiza instrumentalna
Wykład: 30
Ćwiczenia laboratoryjne: 30
5 Egzamin
Zaliczenie na ocenę
O C
Organizacja laboratorium i kontrola jakości wyników analitycznych
Wykład: 30
Ćwiczenia audytoryjne: 15
4 Zaliczenie na ocenę
Zaliczenie na ocenę
O C
Metody oznaczania związków nieorganicznych
Wykład: 15
Ćwiczenia laboratoryjne: 15
3 Egzamin
Zaliczenie na ocenę
O C
Metody enzymatyczne w analityce spożywczej i chemicznej
Wykład: 20
Ćwiczenia laboratoryjne: 10
3 Zaliczenie na ocenę
Zaliczenie na ocenę
O C

Od semestru V rozdział na specjalności 1. Analityka środowiska 2. Analityka żywności
Przedmiot Liczba godzin Punkty ECTS Forma weryfikacji
Nowoczesne techniki analityczne
Wykład: 15
Ćwiczenia laboratoryjne: 30
4 Zaliczenie na ocenę
Zaliczenie na ocenę
O C
Metody oznaczania związków organicznych
Wykład: 20
Ćwiczenia laboratoryjne: 30
5 Egzamin
Zaliczenie na ocenę
O C
Metody chromatograficzne
Wykład: 30
Ćwiczenia laboratoryjne: 15
4 Zaliczenie na ocenę
Zaliczenie na ocenę
O C
Specjalność: analityka środowiska

Specjalność: analityka żywności

Moduły do wyboru D.1.7, D.2.8. Studenci dokonują wyboru jednego z dwóch modułów D.1.7 AŚ), D.2.8 (AŻ) w łącznym wymiarze 180 h, 20 pkt. ECTS, w semestrze VI i VII
Przedmiot Liczba godzin Punkty ECTS Forma weryfikacji
Angielska terminologia techniczna
Ćwiczenia laboratoryjne: 30
3 Zaliczenie na ocenę
O A
Spektroskopowe metody identyfikacji i oznaczania związków organicznych
Wykład: 15
Ćwiczenia laboratoryjne: 15
2 Zaliczenie na ocenę
Zaliczenie na ocenę
O C
Współczesne problemy analizy żywności
Wykład: 30
2 Zaliczenie na ocenę
O C
Oznaczanie metali ciężkich
Wykład: 15
Ćwiczenia laboratoryjne: 30
3 Zaliczenie na ocenę
Zaliczenie na ocenę
O C
Zastosowanie spektrometrii mas w analityce
Wykład: 30
2 Egzamin
O C
Praktyka zawodowa
Praktyka zawodowa: 0
4 Zaliczenie na ocenę
OF C
Specjalność: analityka środowiska

Specjalność: analityka żywności

Studentów obowiązuje przedstawienie i obrona pracy inżynierskiej na egzaminie dyplomowym. Praca powinna zawierać część doświadczalną (15 pkt. ECTS, poz. planu C.17). Semestr VII trwa 10 tygodni
Przedmiot Liczba godzin Punkty ECTS Forma weryfikacji
Seminarium dyplomowe
Seminarium: 30
5 Zaliczenie na ocenę
OF C
Przygotowanie i złożenie pracy dyplomowej oraz przygotowanie do egzaminu dyplomowego
Praca dyplomowa: 105
15 Zaliczenie
OF C
Specjalność: analityka środowiska

Specjalność: analityka żywności