A A A
pl | en
2023/24 studia stacjonarne pierwszego stopnia (inż.) Wydział Technologii i Inżynierii Chemicznej

technologia żywności i żywienie człowieka

Język obcy do wyboru spośród: j. angielskiego,j. niemieckiego, j. rosyjskiego.
Przedmiot Liczba godzin Punkty ECTS Forma weryfikacji
Język obcy
Lektorat: 60
4 Zaliczenie na ocenę
G JO
Sztuka studiowania
Wykład: 15
1 Zaliczenie na ocenę
O HS
Ergonomia, bezpieczeństwo i higienia pracy
Wykład: 15
2 Zaliczenie na ocenę
O HS
Wychowanie fizyczne
Ćwiczenia audytoryjne: 30
- Zaliczenie na ocenę
O A
Informacja naukowo-techniczna
Wykład: 5
Ćwiczenia audytoryjne: 5
1 Zaliczenie na ocenę
Zaliczenie na ocenę
O A
Matematyka
Wykład: 30
Ćwiczenia audytoryjne: 30
5 Egzamin
Zaliczenie na ocenę
O B
Fizyka
Wykład: 30
Ćwiczenia laboratoryjne: 30
6 Egzamin
Zaliczenie na ocenę
O B
Podstawy chemii ogólnej i nieorganicznej
Wykład: 30
Ćwiczenia audytoryjne: 15
Ćwiczenia laboratoryjne: 30
8 Egzamin
Zaliczenie na ocenę
Zaliczenie na ocenę
O B
Rysunek techniczny
Ćwiczenia projektowe: 30
3 Zaliczenie na ocenę
O B

Przedmiot Liczba godzin Punkty ECTS Forma weryfikacji
Przedmiot humanistyczno-społeczno-prawny
Wykład: 15
1 Zaliczenie na ocenę
G HS
Język obcy
Lektorat: 60
4 Zaliczenie na ocenę
G JO
Wychowanie fizyczne
Ćwiczenia audytoryjne: 30
- Zaliczenie na ocenę
O A
Ochrona własności intelektualnej
Wykład: 10
Ćwiczenia projektowe: 10
2 Zaliczenie na ocenę
Zaliczenie na ocenę
O HS
Komunikacja społczena i praca zespołowa
Ćwiczenia projektowe: 15
2 Zaliczenie na ocenę
O HS
Ekologiczne i etyczne problemy ochrony środowiska
Wykład: 15
2 Zaliczenie na ocenę
O HS
Podstawy przedsiębiorczości
Wykład: 15
Ćwiczenia audytoryjne: 15
3 Zaliczenie na ocenę
Zaliczenie na ocenę
O HS
Informatyka inżynierska
Ćwiczenia laboratoryjne: 30
3 Zaliczenie na ocenę
O A
Statystyka
Wykład: 15
Ćwiczenia laboratoryjne: 15
3 Zaliczenie na ocenę
Zaliczenie na ocenę
O B
Ćwiczenia rachunkowe z chemii
Ćwiczenia laboratoryjne: 15
1 Zaliczenie na ocenę
O B
Chemia organiczna- podstawy
Wykład: 30
Ćwiczenia laboratoryjne: 30
6 Egzamin
Zaliczenie na ocenę
O B
Dobre praktyki laboratoryjne (GLP)
Wykład: 15
Ćwiczenia laboratoryjne: 15
3 Zaliczenie na ocenę
Zaliczenie na ocenę
O B

Przedmiot Liczba godzin Punkty ECTS Forma weryfikacji
Ochrona środowiska w przemyśle spożywczym
Wykład: 15
Ćwiczenia laboratoryjne: 30
4 Egzamin
Zaliczenie na ocenę
G E
Chemia fizyczna
Wykład: 30
Ćwiczenia laboratoryjne: 30
4 Zaliczenie na ocenę
Zaliczenie na ocenę
O B
Biochemia
Wykład: 30
Ćwiczenia laboratoryjne: 30
4 Egzamin
Zaliczenie na ocenę
O B
Chemia żywności
Wykład: 15
Ćwiczenia laboratoryjne: 30
4 Zaliczenie na ocenę
Zaliczenie na ocenę
O C
Ogólna technologia żywności
Wykład: 30
Ćwiczenia laboratoryjne: 30
4 Egzamin
Zaliczenie na ocenę
O C
Surowce roślinne w produkcji żywności
Wykład: 15
Ćwiczenia audytoryjne: 30
3 Zaliczenie na ocenę
Zaliczenie na ocenę
O C
Surowce zwierzęce w produkcji żywności
Wykład: 15
Ćwiczenia audytoryjne: 30
3 Zaliczenie na ocenę
Zaliczenie na ocenę
O C
Metody analizy żywności
Wykład: 30
Ćwiczenia laboratoryjne: 30
4 Zaliczenie na ocenę
Zaliczenie na ocenę
O C

Studentów obowiązuje zaliczenie na ocenę w toku studiów 6. miesięcznej praktyki zawodowej łącznie za 24 ECTS: w sem. IV 4 tygodnie za 3 ECTS
Przedmiot Liczba godzin Punkty ECTS Forma weryfikacji
Polimery w przemyśle spożywczym
Wykład: 15
Ćwiczenia laboratoryjne: 30
4 Egzamin
Zaliczenie na ocenę
G E
Język obcy specjalistyczny w technologii żywności
Ćwiczenia audytoryjne: 15
1 Zaliczenie na ocenę
O C
Mikrobiologia żywności
Wykład: 15
Ćwiczenia laboratoryjne: 30
2 Zaliczenie na ocenę
Zaliczenie na ocenę
O C
Technologie produktów zwierzęcych
Wykład: 30
Ćwiczenia laboratoryjne: 30
5 Egzamin
Zaliczenie na ocenę
O C
Technologie produktów roślinnych
Wykład: 15
1 Zaliczenie na ocenę
O C
Praktyczne podstawy sztuki kulinarnej
Ćwiczenia laboratoryjne: 15
1 Zaliczenie na ocenę
O C
Prawo żywnościowe
Ćwiczenia projektowe: 15
1 Zaliczenie na ocenę
O C
Żywienie człowieka
Wykład: 30
Ćwiczenia laboratoryjne: 30
4 Egzamin
Zaliczenie na ocenę
O C
Dodatki funkcjonalne do żywności
Wykład: 30
Ćwiczenia laboratoryjne: 30
4 Zaliczenie na ocenę
Zaliczenie na ocenę
O C
Inżynieria procesowa
Wykład: 30
Ćwiczenia laboratoryjne: 30
4 Egzamin
Zaliczenie na ocenę
O C
Praktyka zawodowa
Praktyka zawodowa: 0
3 Zaliczenie na ocenę
OF C

Przedmiot Liczba godzin Punkty ECTS Forma weryfikacji
Higiena i toksykologia żywności
Wykład: 15
Ćwiczenia laboratoryjne: 15
2 Zaliczenie na ocenę
Zaliczenie na ocenę
O C
Technologie produktów zwierzęcych
Wykład: 15
Ćwiczenia laboratoryjne: 30
3 Egzamin
Zaliczenie na ocenę
O C
Technologie produktów roślinnych
Wykład: 30
Ćwiczenia laboratoryjne: 30
3 Egzamin
Zaliczenie na ocenę
O C
Ocena sensoryczna żywności
Wykład: 15
Ćwiczenia laboratoryjne: 15
2 Zaliczenie na ocenę
Zaliczenie na ocenę
O C
Maszynoznawstwo przetwórstwa spożywczego
Wykład: 15
Ćwiczenia projektowe: 30
3 Zaliczenie na ocenę
Zaliczenie na ocenę
O C
Technologie fermentacyjne
Wykład: 10
Ćwiczenia laboratoryjne: 20
2 Zaliczenie na ocenę
Zaliczenie na ocenę
O C
Specjalność: inżynieria żywności

Specjalność: żywienie człowieka z elementami dietetyki

Studentów obowiązuje zaliczenie na ocenę w toku studiów 6. miesięcznej praktyki zawodowej łącznie za 24 ECTS: w sem. VI 16 tyg. za 17 ECTS
Przedmiot Liczba godzin Punkty ECTS Forma weryfikacji
Opracowanie nowych produktów żywnościowych
Wykład: 15
Ćwiczenia projektowe: 15
3 Zaliczenie na ocenę
Zaliczenie na ocenę
O C
Praktyka zawodowa
Praktyka zawodowa: 0
17 Zaliczenie na ocenę
OF C
Specjalność: inżynieria żywności

Specjalność: żywienie człowieka z elementami dietetyki

Studentów obowiązuje zaliczenie na ocenę w toku studiów 6. miesięcznej praktyki zawodowej łącznie za 24 ECTS: w VII sem. 4 tyg. za 4 ECTS. Studentów obowiązuje przedstawienie i obrona pracy inżynierskiej na egzaminie dyplomowym. Praca powinna zawierać część doświadczalną
Przedmiot Liczba godzin Punkty ECTS Forma weryfikacji
Profilaktyka i edukacja żywieniowa
Ćwiczenia projektowe: 30
2 Zaliczenie na ocenę
O C
Seminarium dyplomowe
Seminarium: 30
2 Zaliczenie na ocenę
O C
Praktyka zawodowa
Praktyka zawodowa: 0
4 Zaliczenie na ocenę
OF C
Przygotowanie i złożenie pracy dyplomowej oraz przygotowanie do egzaminu dyplomowego
Praca dyplomowa: 40
15 Zaliczenie
OF C
Specjalność: inżynieria żywności

Specjalność: żywienie człowieka z elementami dietetyki