Major technologia i chemia żywności
2024/25, drugiego stopnia (mgr), studia stacjonarne
List of courses
Subject
Number of hours ECTS points Form of verification Mandatory Block
Zarządzanie procesem produkcji
Course details
Wykład: 15 h
Form of verification:
Seminarium: 15 h
Form of verification:
ECTS points: 2.00
Mandatory: Obowiązkowy
Block: Przedmioty podstawowe
Wykład: 15
Seminarium: 15
2
Obowiązkowy
B
Food Chemistry and Technology (Chemia i technologia żywności)
Course details
ECTS points: 2.00
Mandatory: Obowiązkowa grupa
Block: Języki obce
Ćwiczenia laboratoryjne: 30
Obowiązkowa grupa
JO
Food Chemistry and Technology (Chemia i technologia żywności) - grupa przedmiotów realizowana w języku angielskim. Studenci wybierają jeden przedmiot z grupy
Chemistry of bioactive natural compounds (Właściwości chemiczne naturalnych związków bioaktywnych)
Course details
Ćwiczenia laboratoryjne: 30 h
Form of verification:
ECTS points: 2.00
Mandatory: Fakultatywny
Block: Języki obce
Ćwiczenia laboratoryjne: 30
2
Fakultatywny
JO
Recovering of bioactive compounds from agriculture waste (Odzyskiwanie związków bioaktywnych z odpadów przemysłu rolno-spożywczego)
Course details
Ćwiczenia laboratoryjne: 30 h
Form of verification:
ECTS points: 2.00
Mandatory: Fakultatywny
Block: Języki obce
Ćwiczenia laboratoryjne: 30
2
Fakultatywny
JO
Podstawy projektowania uniwersalnego
Course details
Wykład: 10 h
Form of verification:
Ćwiczenia projektowe: 10 h
Form of verification:
ECTS points: 2.00
Mandatory: Obowiązkowy
Block: Przedmioty podstawowe
Wykład: 10
Ćwiczenia projektowe: 10
2
Obowiązkowy
B
Chemia bioorganiczna
Course details
Wykład: 10 h
Form of verification:
Ćwiczenia laboratoryjne: 30 h
Form of verification:
ECTS points: 3.00
Mandatory: Obowiązkowy
Block: Przedmioty podstawowe
Wykład: 10
Ćwiczenia laboratoryjne: 30
3
Obowiązkowy
B
Wybrane zagadnienia chemii żywności
Course details
ECTS points: 2.00
Mandatory: Obowiązkowa grupa
Block: Przedmioty kierunkowe
Wykład: 15
Ćwiczenia laboratoryjne: 10
Obowiązkowa grupa
C
studenci wybierają jeden przedmiot z grupy
Białka aktywne
Course details
Wykład: 15 h
Form of verification:
Ćwiczenia laboratoryjne: 10 h
Form of verification:
ECTS points: 2.00
Mandatory: Fakultatywny
Block: Przedmioty kierunkowe
Wykład: 15
Ćwiczenia laboratoryjne: 10
2
Fakultatywny
C
Związki antyżywieniowe
Course details
Wykład: 15 h
Form of verification:
Ćwiczenia laboratoryjne: 10 h
Form of verification:
ECTS points: 2.00
Mandatory: Fakultatywny
Block: Przedmioty kierunkowe
Wykład: 15
Ćwiczenia laboratoryjne: 10
2
Fakultatywny
C
Projektowanie nowych produktów i procesów produkcji w technologii żywności
Course details
Wykład: 15 h
Form of verification:
Ćwiczenia projektowe: 45 h
Form of verification:
ECTS points: 4.00
Mandatory: Obowiązkowy
Block: Przedmioty kierunkowe
Wykład: 15
Ćwiczenia projektowe: 45
4
Obowiązkowy
C
Modyfikatory produktów spożywczych
Course details
Wykład: 15 h
Form of verification:
Ćwiczenia laboratoryjne: 10 h
Form of verification:
ECTS points: 2.00
Mandatory: Obowiązkowy
Block: Przedmioty kierunkowe
Wykład: 15
Ćwiczenia laboratoryjne: 10
2
Obowiązkowy
C
Nowoczesne materiały i opakowania polimerowe do żywności
Course details
Wykład: 15 h
Form of verification:
Ćwiczenia laboratoryjne: 30 h
Form of verification:
ECTS points: 3.00
Mandatory: Obowiązkowy
Block: Przedmioty kierunkowe
Wykład: 15
Ćwiczenia laboratoryjne: 30
3
Obowiązkowy
C
Nowoczesne procesy technologiczne 1
Course details
ECTS points: 3.00
Mandatory: Obowiązkowa grupa
Block: Przedmioty kierunkowe
Wykład: 20
Ćwiczenia laboratoryjne: 20
Obowiązkowa grupa
C
studenci wybierają jeden przedmiot z grupy
Sterowanie on-line procesami technologicznymi
Course details
Wykład: 20 h
Form of verification:
Ćwiczenia laboratoryjne: 20 h
Form of verification:
ECTS points: 3.00
Mandatory: Fakultatywny
Block: Przedmioty kierunkowe
Wykład: 20
Ćwiczenia laboratoryjne: 20
3
Fakultatywny
C
Automatyczne systemy analizy żywności
Course details
Wykład: 20 h
Form of verification:
Ćwiczenia laboratoryjne: 20 h
Form of verification:
ECTS points: 3.00
Mandatory: Fakultatywny
Block: Przedmioty kierunkowe
Wykład: 20
Ćwiczenia laboratoryjne: 20
3
Fakultatywny
C
Zapewnienie jakości badań
Course details
ECTS points: 2.00
Mandatory: Obowiązkowa grupa
Block: Przedmioty kierunkowe
Wykład: 15
Ćwiczenia laboratoryjne: 15
Obowiązkowa grupa
C
studenci wybierają jeden przedmiot z grupy
Ocena i kontrola jakości wyników analitycznych
Course details
Wykład: 15 h
Form of verification:
Ćwiczenia laboratoryjne: 15 h
Form of verification:
ECTS points: 2.00
Mandatory: Fakultatywny
Block: Przedmioty kierunkowe
Wykład: 15
Ćwiczenia laboratoryjne: 15
2
Fakultatywny
C
Walidacja metod analitycznych
Course details
Wykład: 15 h
Form of verification:
Ćwiczenia laboratoryjne: 15 h
Form of verification:
ECTS points: 2.00
Mandatory: Fakultatywny
Block: Przedmioty kierunkowe
Wykład: 15
Ćwiczenia laboratoryjne: 15
2
Fakultatywny
C
Żywienie człowieka i dietetyka
Course details
ECTS points: 2.00
Mandatory: Obowiązkowa grupa
Block: Przedmioty kierunkowe
Wykład: 15
Seminarium: 15
Obowiązkowa grupa
C
studenci wybierają jeden przedmiot z grupy
Dietoterapia i dietoprofilaktyka chorób żywieniowo-zależnych
Course details
Wykład: 15 h
Form of verification:
Seminarium: 15 h
Form of verification:
ECTS points: 2.00
Mandatory: Fakultatywny
Block: Przedmioty kierunkowe
Wykład: 15
Seminarium: 15
2
Fakultatywny
C
Ocena stanu odżywienia i planowanie diety
Course details
Wykład: 15 h
Form of verification:
Seminarium: 15 h
Form of verification:
ECTS points: 2.00
Mandatory: Fakultatywny
Block: Przedmioty kierunkowe
Wykład: 15
Seminarium: 15
2
Fakultatywny
C
Nowoczesne metody instrumentalne w analizie żywności
Course details
ECTS points: 2.00
Mandatory: Obowiązkowa grupa
Block: Przedmioty kierunkowe
Wykład: 15
Ćwiczenia laboratoryjne: 10
Obowiązkowa grupa
C
studenci wybierają jeden przedmiot z grupy
Zastosowanie spektrometrii mas
Course details
Wykład: 15 h
Form of verification:
Ćwiczenia laboratoryjne: 10 h
Form of verification:
ECTS points: 2.00
Mandatory: Fakultatywny
Block: Przedmioty kierunkowe
Wykład: 15
Ćwiczenia laboratoryjne: 10
2
Fakultatywny
C
Chromatograficzne metody analizy
Course details
Wykład: 15 h
Form of verification:
Ćwiczenia laboratoryjne: 10 h
Form of verification:
ECTS points: 2.00
Mandatory: Fakultatywny
Block: Przedmioty kierunkowe
Wykład: 15
Ćwiczenia laboratoryjne: 10
2
Fakultatywny
C
Kontrola i analiza w łańcuchu produkcyjnym
Course details
Wykład: 15 h
Form of verification:
Ćwiczenia laboratoryjne: 15 h
Form of verification:
ECTS points: 2.00
Mandatory: Obowiązkowy
Block: Przedmioty kierunkowe
Wykład: 15
Ćwiczenia laboratoryjne: 15
2
Obowiązkowy
C
List of courses
Subject
Number of hours ECTS points Form of verification Mandatory Block
Zarządzanie zasobami ludzkimi
Course details
ECTS points: 2.00
Mandatory: Obowiązkowa grupa
Block: Przedmioty humanistyczne i społeczne
Wykład: 10
Seminarium: 15
Obowiązkowa grupa
HS
studenci wybierają jeden przedmiot z grupy
Procesy personalne w organizacji
Course details
Wykład: 10 h
Form of verification:
Seminarium: 15 h
Form of verification:
ECTS points: 2.00
Mandatory: Fakultatywny
Block: Przedmioty humanistyczne i społeczne
Wykład: 10
Seminarium: 15
2
Fakultatywny
HS
Systemy motywacyjne i pomiar satysfakcji pracowników
Course details
Wykład: 10 h
Form of verification:
Seminarium: 15 h
Form of verification:
ECTS points: 2.00
Mandatory: Fakultatywny
Block: Przedmioty humanistyczne i społeczne
Wykład: 10
Seminarium: 15
2
Fakultatywny
HS
E-commerce i wykorzystanie social mediów
Course details
ECTS points: 2.00
Mandatory: Obowiązkowa grupa
Block: Przedmioty humanistyczne i społeczne
Wykład: 10
Ćwiczenia projektowe: 20
Obowiązkowa grupa
HS
studenci wybierają jeden przedmiot z grupy
E-commerce
Course details
Wykład: 10 h
Form of verification:
Ćwiczenia projektowe: 20 h
Form of verification:
ECTS points: 2.00
Mandatory: Fakultatywny
Block: Przedmioty humanistyczne i społeczne
Wykład: 10
Ćwiczenia projektowe: 20
2
Fakultatywny
HS
Social media w e-commerce
Course details
Wykład: 10 h
Form of verification:
Ćwiczenia projektowe: 20 h
Form of verification:
ECTS points: 2.00
Mandatory: Fakultatywny
Block: Przedmioty humanistyczne i społeczne
Wykład: 10
Ćwiczenia projektowe: 20
2
Fakultatywny
HS
Metodologia badań naukowych
Course details
Wykład: 5 h
Form of verification:
Ćwiczenia projektowe: 10 h
Form of verification:
ECTS points: 1.00
Mandatory: Obowiązkowy
Block: Przedmioty podstawowe
Wykład: 5
Ćwiczenia projektowe: 10
1
Obowiązkowy
B
Prawo autorskie i ochrona patentowa w nowych technologiach
Course details
Wykład: 20 h
Form of verification:
ECTS points: 1.00
Mandatory: Obowiązkowy
Block: Przedmioty humanistyczne i społeczne
Wykład: 20
1
Obowiązkowy
HS
Wybrane zagadnienia chemii żywności
Course details
ECTS points: 2.00
Mandatory: Obowiązkowa grupa
Block: Przedmioty kierunkowe
Wykład: 15
Ćwiczenia laboratoryjne: 10
Obowiązkowa grupa
C
studenci wybierają jeden przedmiot z grupy
Składniki bionieorganiczne
Course details
Wykład: 15 h
Form of verification:
Ćwiczenia laboratoryjne: 10 h
Form of verification:
ECTS points: 2.00
Mandatory: Fakultatywny
Block: Przedmioty kierunkowe
Wykład: 15
Ćwiczenia laboratoryjne: 10
2
Fakultatywny
C
Barwniki naturalne i sztuczne
Course details
Wykład: 15 h
Form of verification:
Ćwiczenia laboratoryjne: 10 h
Form of verification:
ECTS points: 2.00
Mandatory: Fakultatywny
Block: Przedmioty kierunkowe
Wykład: 15
Ćwiczenia laboratoryjne: 10
2
Fakultatywny
C
Projektowanie nowych produktów i procesów produkcji w technologii żywności
Course details
Wykład: 15 h
Form of verification:
Ćwiczenia laboratoryjne: 45 h
Form of verification:
ECTS points: 4.00
Mandatory: Obowiązkowy
Block: Przedmioty kierunkowe
Wykład: 15
Ćwiczenia laboratoryjne: 45
4
Obowiązkowy
C
Wybrane zagadnienia chemii materiałów
Course details
ECTS points: 2.00
Mandatory: Obowiązkowa grupa
Block: Przedmioty kierunkowe
Wykład: 15
Ćwiczenia laboratoryjne: 15
Obowiązkowa grupa
C
studenci wybierają jeden przedmiot z grupy
Technologie wytwarzania i recyklingu opakowań polimerowych
Course details
Wykład: 15 h
Form of verification:
Ćwiczenia laboratoryjne: 15 h
Form of verification:
ECTS points: 2.00
Mandatory: Fakultatywny
Block: Przedmioty kierunkowe
Wykład: 15
Ćwiczenia laboratoryjne: 15
2
Fakultatywny
C
Metody badań surowców na opakowania i opakowań polimerowych do żywności
Course details
Wykład: 15 h
Form of verification:
Ćwiczenia laboratoryjne: 15 h
Form of verification:
ECTS points: 2.00
Mandatory: Fakultatywny
Block: Przedmioty kierunkowe
Wykład: 15
Ćwiczenia laboratoryjne: 15
2
Fakultatywny
C
Zabezpieczenia antykorozyjne maszyn i urządzeń
Course details
Wykład: 15 h
Form of verification:
Ćwiczenia laboratoryjne: 15 h
Form of verification:
ECTS points: 2.00
Mandatory: Fakultatywny
Block: Przedmioty kierunkowe
Wykład: 15
Ćwiczenia laboratoryjne: 15
2
Fakultatywny
C
Wybrane zagadanienia chemii toksykologicznej
Course details
ECTS points: 1.00
Mandatory: Obowiązkowa grupa
Block: Przedmioty kierunkowe
Wykład: 10
Ćwiczenia laboratoryjne: 10
Obowiązkowa grupa
C
studenci wybierają jeden przedmiot z grupy
Toksyczność substancji uzależniających
Course details
Wykład: 10 h
Form of verification:
Ćwiczenia laboratoryjne: 10 h
Form of verification:
ECTS points: 1.00
Mandatory: Fakultatywny
Block: Przedmioty kierunkowe
Wykład: 10
Ćwiczenia laboratoryjne: 10
1
Fakultatywny
C
Chemia i technologia kofeiny
Course details
Wykład: 10 h
Form of verification:
Ćwiczenia laboratoryjne: 10 h
Form of verification:
ECTS points: 1.00
Mandatory: Fakultatywny
Block: Przedmioty kierunkowe
Wykład: 10
Ćwiczenia laboratoryjne: 10
1
Fakultatywny
C
Nowoczesne metody instrumentalne w analizie żywności
Course details
ECTS points: 2.00
Mandatory: Obowiązkowa grupa
Block: Przedmioty kierunkowe
Wykład: 15
Ćwiczenia laboratoryjne: 10
Obowiązkowa grupa
C
studenci wybierają jeden przedmiot z grupy
Zastosowanie spektroskopii NMR
Course details
Wykład: 15 h
Form of verification:
Ćwiczenia laboratoryjne: 10 h
Form of verification:
ECTS points: 2.00
Mandatory: Fakultatywny
Block: Przedmioty kierunkowe
Wykład: 15
Ćwiczenia laboratoryjne: 10
2
Fakultatywny
C
Spektroskopowe i termiczne metody analizy żywności
Course details
Wykład: 15 h
Form of verification:
Ćwiczenia laboratoryjne: 10 h
Form of verification:
ECTS points: 2.00
Mandatory: Fakultatywny
Block: Przedmioty kierunkowe
Wykład: 15
Ćwiczenia laboratoryjne: 10
2
Fakultatywny
C
Nowa żywność, aspekty prawne
Course details
Wykład: 15 h
Form of verification:
ECTS points: 1.00
Mandatory: Obowiązkowy
Block: Przedmioty kierunkowe
Wykład: 15
1
Obowiązkowy
C
Nowoczesne procesy technologiczne 2
Course details
ECTS points: 2.00
Mandatory: Obowiązkowa grupa
Block: Przedmioty kierunkowe
Wykład: 15
Ćwiczenia laboratoryjne: 15
Obowiązkowa grupa
C
studenci wybierają jeden przedmiot z grupy
Kontrola procesowa w technologii żywności
Course details
Wykład: 15 h
Form of verification:
Ćwiczenia laboratoryjne: 15 h
Form of verification:
ECTS points: 2.00
Mandatory: Fakultatywny
Block: Przedmioty kierunkowe
Wykład: 15
Ćwiczenia laboratoryjne: 15
2
Fakultatywny
C
Kontrola procesowa w biotechnologii
Course details
Wykład: 15 h
Form of verification:
Ćwiczenia laboratoryjne: 15 h
Form of verification:
ECTS points: 2.00
Mandatory: Fakultatywny
Block: Przedmioty kierunkowe
Wykład: 15
Ćwiczenia laboratoryjne: 15
2
Fakultatywny
C
Wybrane aspekty ochrony środowiska
Course details
ECTS points: 2.00
Mandatory: Obowiązkowa grupa
Block: Przedmioty kierunkowe
Wykład: 15
Ćwiczenia laboratoryjne: 15
Obowiązkowa grupa
C
studenci wybierają jeden przedmiot z grupy
Regulacje prawne w gospodarce bioodpadami
Course details
Wykład: 15 h
Form of verification:
Ćwiczenia laboratoryjne: 15 h
Form of verification:
ECTS points: 2.00
Mandatory: Fakultatywny
Block: Przedmioty kierunkowe
Wykład: 15
Ćwiczenia laboratoryjne: 15
2
Fakultatywny
C
Analiza odpadów przemysłowych i komunalnych
Course details
Wykład: 15 h
Form of verification:
Ćwiczenia laboratoryjne: 15 h
Form of verification:
ECTS points: 2.00
Mandatory: Fakultatywny
Block: Przedmioty kierunkowe
Wykład: 15
Ćwiczenia laboratoryjne: 15
2
Fakultatywny
C
Oznaczanie zanieczyszczeń w próbkach środowiskowych i żywności
Course details
Wykład: 15 h
Form of verification:
Ćwiczenia laboratoryjne: 15 h
Form of verification:
ECTS points: 2.00
Mandatory: Fakultatywny
Block: Przedmioty kierunkowe
Wykład: 15
Ćwiczenia laboratoryjne: 15
2
Fakultatywny
C
Maszyny i urządzenia specjalistyczne
Course details
Wykład: 15 h
Form of verification:
Ćwiczenia projektowe: 30 h
Form of verification:
ECTS points: 3.00
Mandatory: Obowiązkowy
Block: Przedmioty kierunkowe
Wykład: 15
Ćwiczenia projektowe: 30
3
Obowiązkowy
C
Współczesne wyzwania w zakresie wyżywienia
Course details
ECTS points: 2.00
Mandatory: Obowiązkowa grupa
Block: Przedmioty kierunkowe
Wykład: 15
Seminarium: 15
Obowiązkowa grupa
C
studenci wybierają jeden przedmiot z grupy
Polityka wyżywienia
Course details
Wykład: 15 h
Form of verification:
Seminarium: 15 h
Form of verification:
ECTS points: 2.00
Mandatory: Fakultatywny
Block: Przedmioty kierunkowe
Wykład: 15
Seminarium: 15
2
Fakultatywny
C
Innowacje i trendy w żywieniu
Course details
Wykład: 15 h
Form of verification:
Seminarium: 15 h
Form of verification:
ECTS points: 2.00
Mandatory: Fakultatywny
Block: Przedmioty kierunkowe
Wykład: 15
Seminarium: 15
2
Fakultatywny
C
Chemia wody
Course details
Wykład: 10 h
Form of verification:
Ćwiczenia laboratoryjne: 15 h
Form of verification:
ECTS points: 2.00
Mandatory: Obowiązkowy
Block: Przedmioty kierunkowe
Wykład: 10
Ćwiczenia laboratoryjne: 15
2
Obowiązkowy
C
List of courses
Subject
Number of hours ECTS points Form of verification Mandatory Block
Instrumentalne metody badania właściwości sensorycznych produktów
Course details
Wykład: 10 h
Form of verification:
Ćwiczenia laboratoryjne: 15 h
Form of verification:
ECTS points: 2.00
Mandatory: Obowiązkowy
Block: Przedmioty kierunkowe
Wykład: 10
Ćwiczenia laboratoryjne: 15
2
Obowiązkowy
C
Modyfikacje skrobi
Course details
Wykład: 10 h
Form of verification:
Ćwiczenia laboratoryjne: 20 h
Form of verification:
ECTS points: 2.00
Mandatory: Obowiązkowy
Block: Przedmioty kierunkowe
Wykład: 10
Ćwiczenia laboratoryjne: 20
2
Obowiązkowy
C
Przygotowanie i złożenie pracy dyplomowej oraz przygotowanie do egzaminu dyplomowego
Course details
Praca dyplomowa: 50 h
Form of verification:
ECTS points: 20.00
Mandatory: Obowiązkowy
Block: Przedmioty kierunkowe
Praca dyplomowa: 50
20
Obowiązkowy
C
Seminarium dyplomowe
Course details
Seminarium: 30 h
Form of verification:
ECTS points: 2.00
Mandatory: Obowiązkowy
Block: Przedmioty kierunkowe
Seminarium: 30
2
Obowiązkowy
C
Społeczne aspekty żywienia
Course details
ECTS points: 2.00
Mandatory: Obowiązkowa grupa
Block: Przedmioty humanistyczne i społeczne
Wykład: 10
Seminarium: 15
Obowiązkowa grupa
HS
studenci wybierają jeden przedmiot z grupy
Antropologia jedzenia
Course details
Wykład: 10 h
Form of verification:
Seminarium: 15 h
Form of verification:
ECTS points: 2.00
Mandatory: Fakultatywny
Block: Przedmioty humanistyczne i społeczne
Wykład: 10
Seminarium: 15
2
Fakultatywny
HS
Psychologia odżywiania
Course details
Wykład: 10 h
Form of verification:
Seminarium: 15 h
Form of verification:
ECTS points: 2.00
Mandatory: Fakultatywny
Block: Przedmioty humanistyczne i społeczne
Wykład: 10
Seminarium: 15
2
Fakultatywny
HS
Wybrane zagadnienia reologii
Course details
ECTS points: 1.00
Mandatory: Obowiązkowa grupa
Block: Przedmioty kierunkowe
Wykład: 10
Ćwiczenia laboratoryjne: 10
Obowiązkowa grupa
C
studenci wybierają jeden przedmiot z grupy
Charakterystyka reologiczna emulsji
Course details
Wykład: 10 h
Form of verification:
Ćwiczenia laboratoryjne: 10 h
Form of verification:
ECTS points: 1.00
Mandatory: Fakultatywny
Block: Przedmioty kierunkowe
Wykład: 10
Ćwiczenia laboratoryjne: 10
1
Fakultatywny
C
Charakterystyka reologiczna żeli
Course details
Wykład: 10 h
Form of verification:
Ćwiczenia laboratoryjne: 10 h
Form of verification:
ECTS points: 1.00
Mandatory: Fakultatywny
Block: Przedmioty kierunkowe
Wykład: 10
Ćwiczenia laboratoryjne: 10
1
Fakultatywny
C
Żywność przyszłości
Course details
ECTS points: 1.00
Mandatory: Obowiązkowa grupa
Block: Przedmioty kierunkowe
Wykład: 15
Obowiązkowa grupa
C
studenci wybierają jeden przedmiot z grupy
Algi i alginiany
Course details
Wykład: 15 h
Form of verification:
ECTS points: 1.00
Mandatory: Fakultatywny
Block: Przedmioty kierunkowe
Wykład: 15
1
Fakultatywny
C
Produkty innowacyjne
Course details
Wykład: 15 h
Form of verification:
ECTS points: 1.00
Mandatory: Fakultatywny
Block: Przedmioty kierunkowe
Wykład: 15
1
Fakultatywny
C